torstai 31. toukokuuta 2012

Valinnainen tehtävä 1, runon puhuja

"Pelkurit"

"Olen yksi pieni paskiainen
jonka maailmankaikkeus on oma pää
sinä kävelet vastaan ja
hehkut minulta salattua elämää
olet puhdas, hauras haavoittuva
pelkään käsieni tahrivan sut
minä tartun sinuun ja rutistan
käännyt pois ja sulkeudut
olet hypännyt elämän uraan
ylöspäin, kilpailuelämään
tartut minuun kuin haihtuvaan aikaan
näet mussa kielletyn hedelmän
otat hihastani kiinni ja vapiset
pelkäät sanovas kaiken väärin
sinä käännyt pois ja hymyilet
katson jälkeesi silmin surullisin

minä pelkään sinua liikaa, liikaa pelkäät minua liikaa
pelkäämme maailmaa kaukana jossain
pelkään sinua liikaa, liikaa pelkäät minua liikaa
pelkäämme maailmaa
joka kaukana pelosta vapisee"

Nään runon puhujan miehenä, joka on niinsanotusti yhteiskunnan pohjakastia. Runoa lukiessa minulle tuli heti mieleen koulut kesken jättänyt, työtön, veloissa oleva mies. Sellainen, joka ei halua miellyttää ketään pakolla, hän on tyytynyt paikkaansa. Mies on kuitenkin rakastunut, luultavasti tyttöön, joka tulee täysin eri maailmasta, kuin hän itse. Mies puhuu runossa hänen ja tytön välisestä suhteesta, siitä kuinka molemmat "pelkäävät" toisiaan. Ehkä tosiasiassa vain yhteiskunnan ja muiden ihmisten mielipiteet pelottavat heitä, se, kuinka niin eri maailmoista tulleiden ihmisten rakkauteen suhtauduttaisiin. Heidän rakkautensa on "kiellettyä".
  
Mies on selvästi epävarma tytön lähellä. Hän sanoo pelkäävänsä käsiensä tahrivan tytön. Luulen että hän pelkää vaikuttavansa huonosti tyttöön, pilaavansa tämän viattomuuden. Puhujan rakkaus on selvästi suuri, hän haluaa tytön juuri sellaisena kuin hän on. Hänen puheensa kuuluu selkeästi, ja se on selvästi tämän rakastetulle osoitettu, kuin hän haluaisi tavoittaa tämän sanoillaan, ymmärtävän näin paremmin. Luulen runon puhujan toivovan, ettei muuta maailmaa olisi, kuin vain hän ja tyttö. Ympärillä ei olisi silmäpareja tuomitsemassa. Ehkä pelko katoaisi näin kokonaan.

Puhujan äänessä huomaa selkeästi lempeän sävyn, kun hän kuvailee tyttöä. Muuten runo kuulostaa kyllä enemmän surulliselta, ehkä jopa vähän epätoivoiselta. Luulen että henkilöt eivät saa toisiaan, tyttö pelkää liikaa, ja lähtee. 
"Sinä käännyt pois ja hymyilet
katson jälkeesi silmin surullisin"
Mies pitää itseään paskiaisena. Hän on varmaan alkanut inhoamaan itseään, koska menetti jotain hänelle itselleen tärkeää, ei saanut tätä avaamaan maailmaansa itselleen.


Ei kommentteja: