torstai 31. toukokuuta 2012

Novellianalyysi

Tytön salaisuus

Luin Lindsey Collenin vuonna 1999 kirjoittaman novellin Arvoitus. Novelli avaa hieman 17-vuotiaan Marien elämää. Marie asuu kahdestaan isänsä kanssa pienessä talossa, jossa on vain kaksi huonetta. Marien äitistä ei novellissa mainita ollenkaan. Perheen isä on selkeästi hyvin suojelevainen ainoaa tytärtään kohtaan, minkä huomaa siitä, että lähtiessään jonnekkin hän lukitsee Marien sisälle taloon, ja aina koulupäivinä hän sekä vie että hakee tytön koulusta. Hän ei anna tämän lähteä yksinään kävelemään edes koulumatkoja, tai ylipäätään ulos viettämään aikaa muiden nuorien tavoin. Isä suojelee Marieta maailmalta, ja haluaa että tytär opiskelee hyvin,  jotta tämä saisi hyvästä perheestä hyvän miehen.
  
Novellin tapahtumat keskittyvät lähinnä siihen, kun Marie on kirjoittamassa kouluainetta. Aiheena on "Asia jota en voi sietää". Marie kirjoittaa paperille muunmuuassa sanoja kuten "isäksi ja tyttäreksi kutistunut perhe". Hän itsekin säikähtää ajatuksiaan, koska isähän käyttäytyy ylisuojelevasti rakkaudesta. Juuri tästä syystä hän ei haluaisi vastustella isänsä tahtoa. Kuitenkin Marie tuntee itsensä häkkilinnuksi. Novellissa loppua kohti tullessa selviääkin, että Marie on joskus uhmannut isänsä käskyjä, kun tämä vetää esiin pöytälaatikosta paperinpalan, jossa lukee "positiivinen". Positiivinen raskaustesti. Marie ei kuitenkaan tunnu kamalan paljon pelkäävän tulevaa, hän vaikuttaa lähes tyytyväiseltä, että asiat tulevat tulevaisuudessa muuttumaan. Hän ei halua enää lukittuja ovia, tai odottaa sitä, että hänen kättään tultaisiin pyytämään hänen isältään.


Marie vaikuttaa hieman ahdistuneelta tytöltä, mutta ei ihmekkään kun hänen elämäänsä rajoitetaan niin paljon. Novellin alussa päähenkilö Marie vaikuttaa kiltiltä ja kuuliaiselta tytöltä, mutta lopussa tämä mielikuva särkyy, kun saadaan tietää menneisyyden tapahtumista vähän lisää. Sääntörikkomuksista huolimatta Marie on itsenäinen ja rauhallinen persoona. Hän ei haluaisi ajatella isästään pahaa, mutta ei oikein tajua tämän ajatusmaailmaa. 17-vuotias nuori tyttö toivoisi itselleen vapautta.


Luulen, että Marien isä käyttäytyy tavalla kuin käyttäytyy, koska hänen menneisyydessään on tapahtunut jotain. Ehkä Marien äitille on käynyt jotain, ja siksi isä haluaa suojella tytärtään niin kovin. Tätä ei kyllä novellissa saada tietää, mutta aukot jättävät hyvää tilaa omalle mielikuvitukselle. 
Ylisuojelevaisuuden lisäksi perheen isä vaikuttaisi olevan myös hyvin tiukka ja vanhanaikainen. Marie arvelee joutuvansa toimitutetuksi luostariin, kun isä saa tietää, että Marien sisällä kasvaa elämä. Tämä ajattelutapa saattaa kyllä johtua myös novellin tapahtuma-ajasta.


Novellin tapahtuma-aika on luultavasti vähän kauempana nykyisyydestä. Näin päättelisin siitä, kuinka novellissa puhutaan "käden pyytämisestä" ja koulupuvuista. Tapahtumapaikka taas on oletettavasti Ranska, koska novellissa mainitaan kaksikin kertaa ranskalainen sana "bon garcon", ja Marien nimi voisi hyvin olla ranskalainen. Joko isä on hyvin tiukka, tai sitten se johtuu sen ajan yleisestä ajatusmallista, tai kulttuurista.


Novellin nimi viittaa Marien salaisuuteen, ja mielestäni sopii novellille hyvin. Pelkästä nimestä ei kyllä voisi päätellä tarkkaan, minkälainen novelli tulee olemaan, koska nimi "arvoitus" tuo ainakin minulle ensimmäisenä mieleen jonkinlaisen salapoliisitarinan. 
Tarina jää lopussa hieman auki, novellissa ei saada tietää miten Marien isä suhtautuu tyttärensä raskauteen ja mitä tapahtuu, kun Marie on synnyttänyt. Tämä ei kuitenkaan huononna novellia, vaan se on hyvä juuri tuollaisenaan. Aukkoja ei ole novellisa liikaa, vaan se jättää mielikuvitukselle tilaa juuri sopivasti.


Arvoitus siis kertoi siis pienen tarinan tytön elämästä isänsä kanssa, ja avasi tytön ajatuksia. Novellissa oli vähän draaman aineksia, kun Marie mietti isänsä reaktiota salaisuuttaan kohtaan. Kertoja on kaikkitietävä.
 Itse pidin novellista paljon, se oli mielestäni hyvin kirjoitettu, ja kiinnostus pysyi loppuun saakka. Olisi mukavaa saada lukea myös Marien isän näkökulma heidän perhe-elämästään.

2 kommenttia:

NH kirjoitti...

Hyvää tulkintaa ja erittelyä. Välillä tuntui, että teksti voisi olla sidosteisempaa. Suunnittelulla ja kappaleiden kytkemisellä yhteen se onnistuisi. Myöhästyminen hieman laskee arvosanaa.

Eemeli Gladostsuk kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.